U.S. Department : 400 Seventh St., S.W,
of Transporiation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Adminisiration

OCT 18 2001

Ladislao Garcia - Ref. No. ¢1-0188
Greenfield Logistics

P.O. Box 580

Tooele, UT 84074

Dear Mr. Garcia:

This responds to your July 20, 2001 letter concerning the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the following scenario:

A tank car containing Class 7 (radioactive) mixed waste water is manifested and
shipped from point A to point C. The destination facility at point C does not have rail
capability, therefore this Class 7 (radioactive) material mixed waste water needs to be
transferred into a cargo tank at point B and delivered to destination facility C. The
transferring activity is to be completed within two to three days from the time the rail
tanker arrives at the transfer facility.

Your questions are paraphrased and answered as follows:
Ql. In the above scenario, is the transferring activity considered part of transportation?

Al. The HMR govern the safe transportation of hazardous materials in commerce. Federal
hazardous materials transportation law (Federal hazmat law) defines “transportation” as
“the movement of property and loading, unloading, and storage incidental to the
movement.” 49 U.8.C. 5101(12). A hazardous material is “in transportation” and,
therefore, subject to applicable requirements of the FIMR from the time it is offered for
transportation until the time that it reaches its final destination, provided the hazardous
material is not repackaged. At an intermodal transfer facility, rail tank car unloading
operations are subject to the unloading requirements in § 174.67 of the HMR. Once the
rail tank car is unloaded, transportation is ended. The cargo tanks into which the
hazardous material has been loaded are subject to all applicable HMR requirements,
including selection of the packaging, filling and closing the packaging, shipping papers,
emergency response information, marking, and placarding. Transportation in commerce
begins when the cargo tanks are offered and accepted for transportation.
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Q2. In the above scenario, do local governments have any jurisdiction?

A?2. The answer is yes. State and local governments may regulate hazardous materials
operations at fixed facilities; however, under Federal hazmat law, the HMR may preempt
state and local laws and regulations concerning hazardous materials transportation under
the provisions of 49 U.8.C. 5125.

Q3. In the above scenario is the US DOT the only governing authority for the operation from
point A to point C?

The answer is no. Entities involved with handling and transporting hazardous materials
should be aware that a number of requirements administered by the U.S. Environmental
Protection Agency (EPA) may apply to their operations. Examples include community
right-to-know; risk management and emergency response planning; and spill prevention,
control, and countermeasures. In addition, the Occupational Safety and Health
Administration (OSHA) regulates to protect worker health and safety. State and local
government requirements may also apply.

Q4. In a transfer facility, what activities would be considered outside of US DOT jurisdiction?

Non-transportation activities and activities that do not affect the safe transportation of
hazardous material in commerce are not subject to requirements of Federal hazmat law or
the HMR. For example, EPA regulations apply to certain storage activities that are not
incidental to transportation. OSHA regulations cover worker health and safety for facility
personnel. ‘

On June 14, 2001, we published a notice of proposed rulemaking (NPRM) on the applicability of
the HMR to loading, unloading, and storage of hazardous materials (66 FR 32420; HM-223). We
are proposing to clarify the applicability of the HMR to specific functions and activities,
including hazardous materials loading and unloading operations and storage of hazardous
materials during transportation. The HM-223 rulemaking has four overall goals. First, we want 10
maintain nationally uniform standards applicable to functions performed in advance of
transportation to prepare hazardous materials for transportation. Second, we want o maintain
nationally uniform standards applicable to transportation functions. Third, we want to
distinguish functions that are subject to the HMR from functions that are not subject to the HMR.
Finally, we want to clarify that facilities within which HMR-regulated functions are performed
may also be subject to federal, state, or local regulations governing occupational safety and health
or environmental protection.
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I encourage you to submit written comments on the NPRM. You can review the NPRM and
submit and review comments on-line at the DOT Dockets Management System web site at
“http://dms.dot.gov/.” The comment period closes November 30, 2001: we will consider late-
filed comments to the extent possible as we develop a final rule.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

P 9/
Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Materials Standqrds
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Subject: US DOT interpretation of the regulations for the transportation of Class 7
Radioactive Mixed Waste Water utilizing transfer/transload facilities.

Mr. Mazzullo:

Greenfield Logistics, LLC (Greenfield) would like to have a written
interpretation from the US DOT/RSPA Office of the regulations for the
transportation of class 7 radicactive mixed waste water utilizing
transfer/transload facilities. Specifically for the following scenario:

¢ A rail tanker car containing class 7 radioactive mixed waste water
is manifested and shipped from point A to point C, and the
destination facility point C does not bave rail capability, therefore
this class 7 radioactive mixed waste water needs to be transloaded
into over the road tanker trucks at point B and delivered to
destination facility point C. The transloading activity is to be
completed within two to three days from the time the rail tanker
arrives st the transloading facility.

Questions:

1) In the above scenario, is the transloading activity considered part of
transportation.

2) In the above scenario do local governments have any jurisdiction

3) Inthe above scenario is the US DOT along with the FRA the only
goveming authority for the operation from pojnt A 0 point C.
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4) Tn a transfer/transload facility what activities would be considered
outside of the US DOT and FRA jurisdiction.

Should you have any questions in regards to this topic, please do not
hesitate to give me a call at (801) 508-1382 or fax it to (801) 252-7501, 1
appreciate your help and support.

Respectfully:

Ladislao Garcia




